Archived
05.04.2023

Как да направим своята сватба хубава и незабравима?

wedding-dj
 

Този въпрос си задават почти всички бъдещи младоженци. На него ще се опитам да отговоря в следващите редове и да споделя моя немалък опит. За всички младоженци сватбеното тържество минава като миг и нека се опитаме да го уловим и направим възможно най-красив, за да останем от него с приятни спомени.

Нека разделим сватбения ден на 2 части. Първата ще я нарека „По-сериозна”. Това са моментите на взимане на кумовете, ритуалната зала, църквата. Втората я наричам „Веселата”. Тя започва с влизането Ви в ресторанта. И ако не е съпроводена от много усмивки и в последствие танци, то подготовката Ви за сватбата не е била на ниво. Една възрастна управителка ми каза на времето: „Сватбата е много вкусно хапване, пийване и добре подбрана и танцувална музика”. Малко примитивно ми прозвуча, но реално, ако едно от тези три неща липсва, нещата не стоят добре. В такъв случай ще трябва да се потрудите в две насоки:

-добър ресторант или хотел с красива зала

-много добър водещ на сватбеното тържество

Ресторант: Той се избира преди да наемете DJ и затова започвам с него.

Добрата храна, учтивия управител и отзивчивия персонал оставям Вие да прецените по свой начин. Давам Ви пример от видяно – сервитьорките, седнали на бара и си говорят, младоженецът внесе маса, а майка му – сватбената торта. Страхотно обслужване!

Какво да изискваме от ресторанта / залата?

  • – Важно условие е ресторантът да е с едно цялостно помещение, в което гостите да имат видимост към официалната маса на младоженците, а и Вие към тях.
  • – Знаете, че големината на ресторанта трябва да е съобразен с броя на гостите, но също така е важно и да остане повечко място за дансинг. Пиша това, защото от ресторанта ще Ви кажат максималния брой седящи места, т.е. препълнена зала. Пример – ако ресторантът е с капацитет 125 човека просто извадете 20 и ще получите оптималния вариант за брой гости.
  • – Повечето сватбени тържества знаем, че се провеждат през лятото. Какво би станало с Вас и Вашите гости, ако ресторантът е без климатична система? Аз съм виждал гости, които си правят вентилация с покривките от масите и за нищо на света не биха станали да танцуват. За какво Ви е тогава добър DJ ? За съжаление не можете да сте на 100% сигурни за това дали климатикът ще бъде пуснат във Вашия ден, но все пак може да го заложите като клауза в договора си с ресторанта.

* Сватбено тържество на открито – може да се окаже доста красиво или неприятно изживяване. И лично аз НЕ Ви го препоръчвам.

        – Плюсове: Външното парти винаги разпуска и предразполага гостите повече към танци и забава. Може да сте сигурни, че пушачите няма да „избягат“. Не е добър вариант сватбата да се премести на местата за пушене.

-Минуси: Какво ще стане: ако завали / ако температурата падне/ ако насекомите-мухите се настанят да опитат храната още преди да е  дошъл първият Ви гост/ ако някой съсед се оплаче в полицията, че музиката е силна?

10636216_968959069786506_7978065332534704620_n

Водещ на сватбеното тържество:

Ето, че стигнахме и до него – „Човекът“, който може да направи незабравимо сватбеното Ви тържество или да Ви опъне нервите до краен предел. И тъй като той е един от последните хора, които младоженците наемат, те решават, че критерият е ниската цена. Това е фатална грешка и след като мине тържеството, младоженците започват да пишат и да се оплаквапо форумите. Винаги съм казвал, че трябва да намерите ПОДХОДЯЩИЯ водещ. Ето как, под формата на шега, може да стане това:

Обаждате се на 10-тина DJ-я, питате ги само за цената и взимате този с най-ниската. Ако намерите оферта „За 300 лева пускам цяла вечер и цяла нощ“, не се колебайте – това е Вашият човек. Техниката, с която пуска е без значение-важното е да има мобилен компютър. Гледате само да пуска разнообразна музика – чалга, поп-фолк, сръбско, турско и кючеци. 🙂 Желателно е към средата на сватбата DJ-ят да се напие и, съблечен гол до кръста, да вика: „Опааа“ и „Ръчкааа“ по микрофона…..СЕГА СЕРИОЗНО:

   – Най-добрият начин да изберете водещ е, като сте присъствали на водена от него сватба. Това е перфектният вариант, защото младоженците в такива случаи са на 100% сигурни, че това е „Човекът“, т.е. имат му доверие и знаят какво да очакват.

    – Препоръка от близък или приятел. Също много добър вариант-някой гарантира за качествата на водещия и няма да съжалявате.

      – Да намерите координатите му в интернет. Много добър вариант, но ще трябва да се срещнете поне с 3-ма, за да отсеете плявата от зърното. Посредством мейл това няма как да стане. Поне със запитването си по електронната поща като за начало може да разберете дали Вашата дата е свободна при него. След това е необходим телефонен разговор с DJ-я/ те, за да уточните да се видите. Повярвайте ми, 50% от DJ-ите ще Ви разочароват още по телефона и няма да се стигне до среща. Няма как да говориш на жаргон с неправилен български език и да искаш да бъдеш „Водещ“.

      – Препоръчан DJ от управителя на ресторанта. Не може да сте сигурни, че водещият е добър. Управителят може да харесва коренно различни неща от Вас. В случая препоръчвам неангажираща среща с въпросния водещ и среща с още един DJ, за да имате база за сравнение.

   – Препоръки от форумите в интернет. Отчасти добър вариант. Имайте предвид, че в тях пишат доста често хора от сватбения бранш.

В заключение: Ако си нямате любим водещ, направете си неангажиращи срещи с 2 – 3-ма. Вижте се очи в очи с тях, задайте им конкретните си въпроси и ще откриете това, което търсите.

Набелязали сте вече кандидат- водещите и сте готови да се видите с тях.

 На срещата с водещия, ето и какво трябва да Ви покаже той:

1.Като за начало да е добре запознат с всички игри и ритуали, като не налага своето мнение, а изпълнява Вашите желания.

2.Преценете дали е достатъчно сериозен и надежден (ами ако просто не дойде на празника?)

3.Готов е да Ви предложи и различни начини за провеждане на ритуалите и игрите.

4.Сватбеното тържество е официален празник и бъдещият Ви водещ не може да пропусне официалното облекло.

5.Не му задавайте въпроси, оставете го първо той да говори. По този начин ще може да прецените дали нещата, които предлага, са близки до Вашите виждания за празника.

6.Попитайте го с каква апаратура разполага и изисквайте в писмен вид какво точно се включва. Ориентирайте се от цената. Няма как при ниска оферта от примерно 60 лева на час, да очаквате, че апаратурата ще е модерна и надеждна, за професионална – да не говорим.

7.Добър вариант е да подпишете заедно оферта и/или договор, за да сте подробно запознати за какво плащате. По този начин ще получите всичко, което Ви е обещано.

Ето и малко подходящи въпроси за среща с дисководещия:

– Какво бихте направили, ако имате проблем с някоя част от уредбата? (отговор от типа „На мен нищо не може да ми изгори,  аз работя с най-доброто“ приемам за несериозен).

– Бихте ли пуснали музика, пожелана от наш гост, а ние изрично сме помолили да не се пуска точно този стил?

– Смятате ли, че е необходима употребата на алкохол по време на работа? (понякога се започва с „Пия само едно малко за блясък в очите“ и се стига до 2 бутилки твърд алкохол)

– Как подбирате музиката и каква музика предпочитате да преобладава?

– Смятате ли, че водещият трябва да стане център на внимание?

– Колко често използвате микрофона? Смятате ли че по него трябва да се разказват вицове за свекърви, тъщи и кумове?

– Ще имаме ли изготвен предварителен сценарий за всички ритуали и игри?

– Каква е цената Ви? (забележете, че оставям този въпрос последен, а не започвам с него. Тук важи првилото: хубавото и евтиното се предлагат поотделно).
Като заключение искам да кажа нещо, което го знаят всички мои младоженци: „Сватбеното тържество се прави още преди да е започнало“. Тълкуванията оставям на Вас.

Желая на всички младоженци весел и незабравим празник, а на всички колеги – успешен сезон 2015г!

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *